tirsdag 30. september 2008

Plass for det dype

Karin Alvtegen er en forfatter jeg får mer og mer sans for. I kveld har jeg hørt ferdig Skygge på lydbok. Fantastisk! Drivende som en krim, men mest handler det om det som befinner seg dypest nede i oss alle sammen. Hvor går grensen for hva vi vil gjøre for å beskytte oss selv og det vi mener er viktig? Og hva er egentlig viktig når alt kommer til alt? Utrolig at noen kan behandle den typen spørsmål på en måte som gjør selv en spenningselsker som meg bergtatt...

Det SKAL blåse på toppene!

Det burde vel ikke være uventa, men nå bråker det altså rundt Foreningen !les sine leseaksjoner igjen. Og for en gangs skyld føler jeg meg berettiga til å si noe, for nå er det mitt lille barn det går ut over. Ikke txt-aksjonen, altså, men alle de overspente reaksjonene på den! Joda, min datter ble vettskremt av filmen og kommer ikke til å nærme seg et bibliotek uten skrekk i blikket på lang tid framover. Bekymrer det meg? Nei! Alt annet enn kjedsomhet er et pluss når det gjelder ungas inntrykk av bibliotek og litteratur! Og reaksjonene på aksjonen har skremt henne mer. At voksne har så liten tillit til ungdoms intelligens og kritiske sans gjør henne nærmest desillusjonert. Og det er skummelt, det!
For la oss bare ha det klart for oss; txt-aksjonen er lesestimulering. Det er ikke meninga at en skal lese og jobbe seg gjennom alle tekstene. Utdragene skal være til frivillig avbenyttelse og inspirasjon! Nei, ikke alle 13-15-åringer liker å lese om sex og vold. Her er står de fritt til å la det være. Med mindre skolen bruker boka på en annen måte enn den er ment, og legger opp til leselekser og arbeidsoppgaver...
Det oppstyret rundt aksjonen har vist oss i år, er to viktige ting:
1. At litteratur for ungdom fortsatt bedømmes etter moralske og pedagogiske kriterier, ikke etter kunstneriske. (Jmf. debatten rundt Belsviks siste.) Ville det falle oss inn å behandle litteratur for voksne på samme arrogante måte?
2. At sensurlysten bobler ute i det ganske land. Hvorfor blir ikke folket skremt av at politikere vil inn og overprøve lærernes faglige kompetanse i enkeltfag? Denslags liker vi dårlig når vi hører om det fra andre deler av verden...
(At enkeltsitater tas ut av sin sammenheng og misbrukes for å skape overskrifter, er så dumt at jeg ikke en gang gidder kommentere det. Noen av dem som har skreket opp, har jo i ettertid oppdaga at de tidligere har lest tekstene i sin helhet uten å reagere i det hele tatt. Det taler for seg.)
Så takk, Foreningen !les, for at dere også i år orker å ta støyten og vise at det er noen som tar ungdom og litteratur på alvor!

torsdag 25. september 2008

Jess indiid!

Når det heter "I drink milk shake", burde det ikke da hete "I drank milk shook"?? (Dæven, som jeg kunne drevet vranglære om jeg hadde vært en dårligere mor!)

søndag 21. september 2008

Bibliotek (?) i Radiofront

Satte meg til radioen kl 12 i dag. Ett av mine absolutte yndlingsprogram, Radiofront på P2, skulle vie hele sendingen til bibliotek! Ble jeg imponert? Ikke ganske... Programmet satte klart likhetstegn mellom bibliotek og boksamling. Det ble snakka om "labyrinten av hyller" på Deichman, boksamling som kunst på galleri i Edinburgh, Alberto Manuels private bibliotek og hva som skjer når to bokinteresserte skal slå sine samlinger sammen. Ikke et ord om moderne bibliotektjenester. Ingen ting om andre medier eller formidling. Bare bøker alfabetisk på hyller, hviskestemmer og fregnete jenter som leser ved store bord. Hallo?? Jeg har alltid syntes forslag om å omdøpe bibliotekene til mediatek, IKTek og denslags har vært totalt borti tåka. Etter min mening er bibliotek en tjeneste, og det må det da være mulig å formidle til folk, har jeg tenkt. Naivt? Tydeligvis. Når to så oppegående mennesker som programlederne i et program som i følge tittelen tar mål av seg å ligge i front, ikke har fått med seg hva et moderne bibliotek er, er det kanskje på tide å gjøre noe? Finne et nytt navn? Et nytt konsept? Bli en ny merkevare? Ja, ikke vent svar fra meg, det får være grenser for hvor kreativ en skal være på en søndag...

tirsdag 16. september 2008

Som man roper i skogen...

Oioioioioi! Jeg har hørt Skogen av Tana French på lydbok nå. Det var spennende, det! En psykologisk thriller som fletter et nåtidig mord sammen med en tjue år gammel forsvinning. Anmeldere er sånn passe fornøyde. De synes boka er for ordrik, og klager over å ikke få vite alle detaljer om alt. Men bare så det er sagt; de tar fullstendig feil! Boka er spennende, skremmende, opplysende, innsiktsfull og... og... Den holdt meg våken på fem på sju-bussen mandag morgen! Nuff said. Les, folkens! Les!
P.S. Under googlinga mi oppdaga jeg at hun kom med ny bok forrige måned. Med en av de samme detektivene! Hurra!! :-D

mandag 15. september 2008

Oh baby!

Har brukt et par små ettermiddager på Skutt i filler av Mads Mikkelsen av Hedda Robertsen. Ingen stor leseopplevelse, men jammen hadde jeg hele tida lyst til å lese bare ett avsnitt til. :-) Boka er original på den måten at alt handler om hovedpersonens seksuelle fantasier. Og der spares det så visst ikke på detaljene! Likevel, jeg har sjelden lest så mange sexbeskrivelser uten å rødme over dårlig språk, platte bilder, pinlige klisjeer. Denne dama kan skrive! Spent på hva hun finner på neste gang. Og coveret er jo bare fantastisk!

fredag 5. september 2008

Fredagsmusikk

Stjeler ideen og vil i alle fall denne uka anbefale fredagsmusikk. Var nemlig på konsert i går (meldte meg samtidig inn i Kulturlosjen) og opplevde bluegrasspunk! Baskery anbefales herved!